dimarts, 29 de març del 2011

Els alumnes i les sessions de suport

Bé, com ja us he comentat, tinc quatre alumnes. A tres els agafo en petit grup i a un l'agafo tot sol, 4 hores a la setmana. Mai no havia tingut la possibilitat de treballar a un IES (ni en cap institució d'educació formal), i em feia una mica de respecte enfrontar-m'hi a la primera sessió de suport. Però he de dir, que tot i que va ser una mica costosa, els alumnes tampoc no m'ho van posar gaire difícil (només el que ja m'esperava, donada l'edat que tenen i el fet de tenir a algú nou donant-los suport).
Sincerament, el primer material que els vaig preparar, no estava ben adaptat, em vaig adonar només començar, però suposo que en veure els PI em vaig fer una idea del nivell que tenien, però realment penso que necessitava interactuar amb ells per veure realment quines eren les seves necessitats. I aquesta primera sessió em va servir per veure que necessitaven una cosa molt més dinàmica, inclús més manipulativa per tal de captar la seva motivació d'una banda, i per treballar allò que més els hi costa. Així que, podria dir que em va servir per conèixer els alumnes i per readaptar el material que havia elaborat.
Ara, utilitzo molts dibuixox per explicar-losles matèries, i els ofereixo eines perquè puguin experimentar el que van aprenent, de manera més dinàmica, sense que tinguin por a equivocar-se. Quan tingui una estoneta, us penjaré alguna sessió de les que he preparat de matemàtiques, perquè us en feu una idea.

Bé, passada la primera sessió, penso que ja he agafat "el punt" i penso que poc a poc, amb el meu suport i el de la resta de professionals, aniran progressant. Fins aquí, l'entrada d'avui. I ara, a seguir amb la feina!

dilluns, 28 de març del 2011

Elaborant material de llengua

Ja he començat a elaborar material de llengua per al suport que faig als alumnes (i també a aplicar-lo), disposo d'un temps setmanal per a fer aquesta tasca. La meva tutora de pràctiques, em va explicar que cada any treballen un llibre ("La canción de Amina"), i a partir de la lectura fan fitxes, descripcions dels personatges, dibuixos... I em va demanar si podia treballar amb ells el llibre, per veure si així podien seguir les activitats a l'aula ordinària.

Vaig fer un resum senzill del llibre, i per cada pàgina vaig elaborar unes preguntes sobre el fragment elaborat; com a graus d'ajuda previstos, vaig buscar dibuixos que es poguessin correspondre amb el fragment, acompanyats d'una petita frase. La idea era que després de llegir el text i contestar les preguntes, poguessin ordenar la història amb els dibuixos, segons el que havien entès. D'aquesta manera em proposava que els alumnes poguessin tenir una idea de la història que s'explica, sense que es perdessin gaire, i amb l'ajuda visual dels dibuixos, aconseguir copsar més la seva atenció.

D'altra banda, la meva tutora també em va demanar si se m'acudia alguna idea per adaptar les fitxes que finalment hauran de fer a l'aula ordinària, per treballar-ho a la sessió de desdoblament (que ella i una educadora dirigeixen). Així que vaig adaptar el material, tot extraient fragments del llibre que els ajudarien a elaborar aquestes activitats en concret, fent una sopa de lletres (amb les paraules més difícils), després d'haver escrit el que significaven. Crec que és molt important trobar elements que els cridin l'atenció i que els motivin, ja que perden ràpidament el fil i es distreuen amb molta facilitat. El suport en imatges m'està resultant molt útil i motivador! Però d'això ja en parlaré en una altra entrada.

Bé, de moment tinc força material preparat per les sessions que condueixo sobre llengua (les faig dues hores a la setmana), ja que he d'anar treballant amb els alumnes el llibre. Ara però, cada setmana, adapto també el material que fan servir a les sessions de desdoblament, segons les indicacions i el suport de la meva tutora.

diumenge, 27 de març del 2011

Els alumnes i els PI

Com ja us havia avançat, tinc 4 alumnes de 1r d'ESO als quals els hi adapto material curricular de matemàtiques i llengua, i l'aplico en un petit grup de 3 alumnes, i individualment a un altre alumne. Vaig estar llegint-me els PI dels nois/es per tenir una idea dels coneixements i capacitats que tenien, així com de les seves mancances i dificultats. A partir d'aquí, vaig elaborar un petit dossier de matemàtiques adaptat per treballar amb ells/es, el qual vaig haver de "readaptar", ja que el nivell que tenen és més baix del que jo havia pensat en llegir els PI. El primer dia em va resultar força difícil, ja que de seguida em vaig adonar que els demanava massa, per tant, vaig haver d'anar modificant la sessió sobre la marxa. Ara, però, ho porto molt millor i els alumnes també, ja que hem passat la fase de "coneixement mutu" i ens hem adaptat força bé.

Tres dels quatre alumnes tenen elaborat el PI, però hi ha una noia que no en té, i que està pendent del dictamen de l'EAP de la zona, tot i així, es treballa amb ella també, ja que se li han detectat necessitats educatives especials, i tot i no disposar d'un PI, s'ha pensat que és necessari començar a donar-li suport per tal de que pugui anar progressant.

En aquest enllaç trobareu recursos per a l'elaboració de PI, per si és del vostre interès:
http://www.xtec.net/~jcruz/orientador_educatiu/orientador_educatiu/pla_individualitzat.htm

dijous, 24 de març del 2011

Què es fa a la USEE?

Bé, durant aquests primers dies de pràctiques, i abans de posar-me a treballar en l'elaboració de material i amb els alumnes, vaig poder conèixer una mica el funcionament de la USEE, on hi treballen educadors, una psicòloga i una pedagoga, aquesta última també és tutora i professora de castellà. En un principi, molt bona impressió, un ambient molt bo i semblen estar força coordinats i la comunicació sembla fluïda entre els professionals, tot i la gran quantitat de feina que abarquen.

L’objectiu de la  USEE és atendre a aquells alumnes amb unes necessitats educatives especials permanents. Prenent com a base una educació inclusiva i permetent la participació d’aquest alumnat a l’escola ordinària. La configuració del grup USEE ve determinada per l’assignació i derivació de l'EAP de la zona. Les funcions de la USEE, a grans trets són:
- Col·laboració amb els òrgans de direcció i gestió de l’escola
- Assessorament i col·laboració amb els tutors i professorat
- Assessorament i orientació als alumnes
- Assessorament i orientació a les famílies

Jo desenvolupo les meves pràctiques à nivell d'alumnat (que implica l'elaboració de material adaptat curricular). Un cop llegits els PI de cadascun dels 4 alumnes amb qui treballaré, he comprovat que tenen un nivell molt bàsic, quant a les matèries curriculars de matemàtiques i llengua, les quals treballaré amb ells/es donant-los suport fora de l'aula. Però això ja ho explicaré en un altra entrada.

Espero que us sembli interessant, jo estic molt engrescada amb tot això, que és totalment nou per mi!

diumenge, 20 de març del 2011

USEE (Unitat de Suport a l'Educació Especial)

Com poseu deduir del títol, les meves pràctiques les faig a una USEE a un institut. Les meves tasques consisteixen en elaborar material curricular adaptat de matemàtiques i llengua per a 4 alumnes que presenten NEE (necessitats educatives especials) i utilitzar-lo per fer-los suport fora de l'aula. Jo sóc educadora social, i aquest és primer contacte que tinc amb l'educació formal, per tant, tot és nou per mi. Després d'haver elaborat el preprojecte i la primera PAC, m'he plantejat els següents objectius, a trets generals:
- Conèixer i aprofundir sobre la pràctica psicopedagògica en l'àmbit de l'educació formal, concretament a la USEE:
- Elaborar material didàctic d'adaptació curricular en matèries de matemàtiques i llengua, i aplicar-lo
- Acompanyar els alumnes en el seu procés d'aprenentatge durant l'etapa escolar en la qual es troben, facilitant-los la seva participació en la dinàmica de l'aula ordinària.

Bé, ara just fa una setmana que he començat, la qual he aprofitat per conèixer els nois/es amb qui treballaré, per començar a elaborar el material que faré servir la propera setmana, i per conèixer la dinàmica de treball de la USEE.